moje nešto ni sama ne znam što
Ptica selica nesilica
Oglasi
Blog - siječanj 2011
utorak, siječanj 11, 2011
... puna sam je.

Predavanje - loše, preloše. Profesor pričao o Mamiću, tvornici Straža u Zagorju, vojnicima u Moskvi, spomenuo dva puta riječ neuralgija, kratko prokomentirao Severinin odlazak za Srbiju. Pitao nas jesmo li se zdebljali, koji je hit klape Maslina. Mene uočio kako iscrtkavam bilježnicu pa upitao jesam li zaspala (to mu je sad već postala navika). Držao nas dva sata u komadu, a bavio se pretežito besmislicama. Zanima ga, baš svaki put,  znamo li tko je izmislio C vitamin. Opisivao kako je čovjek koji je izmislio taj vitamin pio čak šest tableta istog na dan. Iako se vitamin ne može izmisliti, već samo izvuči, ili dobiti kemijskim putem. Govorio o nekom profesoru koji je zaslužan za štošta. Sebe definirao običnim čovjekom. Zatim nekog znanstvenika iz Rusije definirao još običnijim pa ga usporedio s jednim našim, ne baš popularnim profesorom, pokušajući nas nasmijati pritom.

Uspjelo mu je, na moje veliko iznenađenje.

Pokazao nam dva papira s dijagramima, onako kao što djeca pokazuju sličice nogometaša. Pred kraj sata izdiktirao jednu stranicu teksta (male bilježnice ispisane rukom). Ponovio već ponovljene stvari, obogatio teoriju već predviđenim digresijama. Ne znam po koji put hvalisavo dao do znanja kako je on pravi stručnjak. Ispričao kratku crticu iz svog života kada je pitao neke ljude što to ide u beton još osim cementa, a oni su ga blijedo gledali.

Nekoliko se puta unosio u lice nesretnim studentima.

Žalim što ujutro nisam ostala kod kuće. Moje današnje predavanje je kao kada odete u kafić popiti kavu, a nakalemi vam se netko naporan i dosadan pričom o Markovim konacima i lanjskom snijegu. Nepotrebnim rečenicama pokriva vlastito neznanje i nestručnost. Nije jedini. Ima još jedan. Utrkuju se za prvo mjesto. Naziv utrke je 'Najgori profesor'. Koliko sam razočarana takvim ljudima koji bi me trebali naučiti nečemu, ali umjesto toga ubiju mi volju za životom.

d

pticaselica @ 14:20 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 10, 2011
Izvanredna Melanie Laurent, koju smo već imali priliku vidjeti u Tarantinovom Inglorius Basterds, ovdje glumi solisticu Anne-Marie Jacquet, dijete prognanih Židova, prijatelja i kolega poznatog maestra Andreja Filipova. Anne čitav svoj život ne zna tko su joj roditelji, a želja joj je vidjeti ih u publici dok nastupa. Za to vrijeme Andrej, propali dirigent i veliki obožavatelj Čajkovskog žudi za koncertom na kojem će postići savršenu, uzvišenu harmoniju.
Neću vam dalje govoriti detalje, ostalo ćete otkriti sami kada pogledate film, ispunjen diskretnim, ali ubojitim humorom. Živahan, zanimljiv, rusko - francuski uradak redatelja Radu Mihaileanua.

cd

pticaselica @ 17:43 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 6, 2011
Razmišljamo li ikada o njima?

WC školjke su svuda oko nas. One su neizostavan objekt u našim kućama, stanovima, kafićima. U sljedećim rečenicama ću se posvetiti školjkama koje se nalaze unutar ustanova koje često obilazimo, a koje također sadrže školjke. To su bolnice, kafići, hoteli, kulturni centri, trgovački centri, obrazovne ustanove itd.

Zašto se za kafiće nabavljaju školjke drugačijeg dizajna od onih koje uzimamo za vlastite domove? Kakav je to dizajn pitat će te se sada. Pa... često to budu školjke, laički ću to prozvati, plitkog grla. Plitko grlo u wc školjke izaziva jednu specifičnu pojavu kod obavljanja velike nužde - tzv. slobodni pad izmeta izravno u unutrašnjost školjke. Ono se ne zadrži kao kod klasičnih školjki - na stijenkama školjke. Koje su posljedice takvog 'slobodnog pada'? - Može se dogoditi da nas tekućina iz školjke pošprica po dupetu! Naravno, to nije baš ugodno doživjeti, iako se često događa. Događa se učestalije kako onaj koji sere ima svojevrsnu averziju od sjedanja na sjedaljku školjke. Dobro, možda ovo zvuči vrlo komplicirano. Drugim riječima - osobe koje imaju strah od školjki javnih ustanova češće budu pošpricane tekućinom iz školjke ukoliko obavljaju veliku nuždu. Naime, izmet jače udara o površinu tekućine što je guzica osobe koja sere udaljenija od školjke. Cool

Još uvijek niste skopčali?

Na jednostavnom primjeru objasniti ću o čemu se zapravo radi. Svi smo gledali popularnu seriju Baywatch, nadam se, i sjećamo se onih praktičnih kućica u kojima spasioci čekaju da se žrtva u moru počne daviti. Što se događa ako spasioc mora na wc? - Scenaristi baš nisu posvetili puno pažnje tom problemu. Ipak,  zamislimo kako kućica sadrži wc, ali onaj poljski. Spasioc čučne na wc i obavi svoje, a govno slobodno pada i udara površinu tekućine koja se nalazi par metara ispod 'kućice'. U trenutku kada govno dodirne tekućinu ono svojom težinom djeluje i kapi tekućine se rasprskavaju u visinu - prema spasiočevom dupetu. Cool

Zašto ovo pišem? - Dizajn javnih wc školjki nerijetko je nezgodan za one koji se nađu u bezizlaznoj situaciji - posrati se ili ne u javni zahod.

Ovim putem zahtijevam da svi ugostitelji, arhitekti, građevinari, and so on, napokon svrate pogled i na ovu, naoko, sasvim nevažnu, svakidašnju (ne)priliku zvanu wc školjka. Neka napokon prilikom ugradnji wc školjki u svoje novopečene objekte počnu izabirati one školjke dizajnom identične onima koje se nalaze i u njihovim vlastitim domovima. Cool

wc

Postoje još dva problema koja se tiču školjki javnih zahoda. To su: glasan zvuk koje govno napravi i nezgodno, vodootporno sljepljivanje izmeta sa stijenkom školjke, a o tome ću opširnije u nekom od sljedećih članaka. Pitanje wc školjki je od velike važnosti za nesmetano kakanje svih građana naše lijepe zemlje, kako sada tako i u budućnosti. Moramo misliti pritom i na generacije koje dolaze.

pticaselica @ 17:42 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 5, 2011
Od svih interesantnih logičkih igara šah je moju pažnju uvijek nekako zaokupljao najviše. Nije da sam neki stručnjak, nije da imam volje igrati preko 20 partija dnevno, ali moram reći kako u ovoj igri ima nešto. Tko god da ju je izmislio mora da je bio jako pametan čovjek.

Ovih dana kada ne idem na predavanja, i to ne zato jer ih nemam već zato što mi se ne da, često svratim na stranicu Chess Cube. Naravno adresa je istoimena - www.chesscube.com.

Postoji puno stranica i organizacija koje su posvećene ovoj igri, odnosno šahistima i onima koji to žele postati, ali samo ova mi nekako najviše odgovara. Je li to zbog privlačne pozadine ili mogućnosti 'četanja' s drugim šahistima ne znam. Naravno i ovdje se morate pripaziti jer kao i na skypeu Turci, Pakistanci su neka vrsta sveprisutnih virtualnih prijatelja. Redovito me se sjeti dodati neki 'prijatelj' kojemu slabo ide ili engleski ili hrvatski, ali to ga ne sprječava da pita sve što ga zanima od primjerice gdje živim, imam li dečka itd.

Jedina loša, ali i pozitivna stvar ovdje su bodovi. Svakom partijom možete izgubiti ili dobiti određeni iznos bodova. Ne igrate li pažljivo vrlo brzo biste mogli zapeti u kategoriji slabijih igrača. Na svu sreću tek tada igra zaživi u svom punom sjaju. Ne brinete više toliko oko bodova, ali zato uživate u igri.

Vrlo zanimljivo, pa ako još niste igrali i želite ... šah vas uvijek čeka.

šah


pticaselica @ 14:06 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare