moje nešto ni sama ne znam što
Ptica selica nesilica
Oglasi
Blog - ožujak 2011
subota, ožujak 19, 2011
Ovaj tekst mi se učinio interesantnim za podijeliti. Autor je El Tomo s forum.hr-a:

''Inace, sto se tice usporedbe pojedinih vrsta izvora energije, i njihove 'cijene' s obzirom na zagadenje prirode, rizika od nesrece, utjecaja na ljudsko zdravlje, degradaciju zemlje, globalno zatopljenje... dao sam prije koju godinu u slicnoj raspravi. Takvu uspporedbu je napravilo nekoliko komisija, a onu najvecu je provela komisija Vijeca Europe gdje su u analizu ukljuceni i interni i eksterni troskovi svakog energenta. Ako pronadem taj link, mogu ga ponovno dati.

Uglavnom, zakljucak je slijedeci - sto se tice sigurnost, utjecaja na okolis, covjeka, utjecaja na covjecje zdravlje i ekonomicnost, nuklearna energije je daleko naprijed, a jedino joj se priblizava energija vjetra i geotermalna energija. Sve ostalo, ukljucujuci energiju sunca i fosilna goriva, su daleko, daleko, daleko iza nuklearne energije.

Pitanje je samo sto mi zelimo. Fosilna goriva, ogromno zagadenje okolisa, moguce globalno zagrijavanje, ispustanje vise radioaktivnosti u okolis nego da gradimo nuklearke, ili mozda zelimo nuklearke s minimalnim rizikom (manjim od udara asteroida), i otpadom koji je jedini problem nuklearne energije (za razliku od energije fosilnih goriva koja ima cijelu listu problema). Naravno, problem nuklearne energije uopce nije problem, on predstavlja problem samo u nasim glavama, mentalni problem, boogyman kojim nas strase kao malu djecu i pri tome iskoristavaju neobrazovanost sirokih masa. Jedna velika manipulacije i masovna histerija uzrokovana necim nepoznatim, necim o cemu prosjecan covjek ne zna nista (osim Cernobila i atomske bombe, naravno).

Uostalom, jedan od osnivaca Greenpeacea koji je iz te organizacije istupio kada je shvatio da je postala marijoneta naftnog lobija, akovao je krilaticu "Oil kills, nuclear is safe", sto nije daleko od istine.

Iskreno, mi smo poprilicno glupa ziva bica, jer danas spaljujemo naftu koja nam je temelj preradivacke industrije, plastike, gradevine, lijekova.... pa cemo za kojih 50-100 godina plakati kako smo glupi bili jer smo spalili najvazniju sirovinu na kugli zemaljskoj. To je slicno kao da se Bill Gates krene grijati na svom novcu jer ne zeli placati racun za grijanje, pa za deset godina pocne plakati jer si je spalio sav svoj novac. A u isto vrijeme imamo nuklearnu eneriju koja uporno stoji neiskoristeno zbog nasih musica i idiotluka u glavi. Krajnje neodgovorno (prema buducim generacijama i nasoj djeci), krajnje djetinjasto i idiotski (kao da nam je IQ 80).''


sdfsdsd

pticaselica @ 17:16 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare