moje nešto ni sama ne znam što
Ptica selica nesilica
Oglasi
Blog - kolovoz 2011
ponedjeljak, kolovoz 15, 2011
Nema nešto puno krvi u filmu osim na kraju.

LINK 1
LINK 2

Žanr: drama, psihološki
Vrijeme trajanja: oko 2 sata
Redatelj: Paul Thomas Anderson
Gl. uloga: Daniel Day - Lewis
Za više informacija: imdb

ss

Daniel Day - Lewis u ulozi Daniela Plainviewa

Radnja: Daniel Plainview je odlučan čovjek koji polako ostvaruje svoj cilj. Ne voli ljude već samo želi zaraditi dovoljno novca da se odmakne od svega. Njegova prošlost je nejasna, on se ne veže ni uz koga pa čak ni uz dijete koje je našao u košari u pustinji i koje je odgajao kao svog sina.

Ipak, on je vrlo jednostavan, a to je ono zanimljivo.



pticaselica @ 14:51 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 13, 2011
Išla sam na Sljeme prvi put prije dva tjedna. Računam samo pješačenje kao pravi put na Sljeme. Prvi put sam vidjela Sljeme kao klinka. Išli smo autobusom, školski izlet u Zagreb, ako me pamćenje služi. Tih pola sata boravka na Sljemenu bilo je prekratko da bi se o tome dalo nešto smisleno napisati. Zapravo ići autobusom na Sljeme je kao pregledati fotografije Sljemena na internetu. - Ne znači baš puno.

Put pješke uključuje stazu do Puntijarke. Na vrhu je taj restoran gdje između odmora i brisanja znoja možete naručiti grah s kobasicama, i pivo. Dolaze obitelji s djecom, neki autima, a neki pješice s kućnim ljubimcima.

Sam put je dug sat i pol hodanja ako ste u nekoj formi, a ako niste onda i duže. Sat i pol hodanja ili šest kilometara uskog, šumskog puteljka prema vrhu gore Medvednice - Sljemenu.

Ako nemate dobru obuću očekujte žuljeve na stopalima. To je to...

Nisam nažalost ponijela digitalac.

d

Puno je zelenila.

pticaselica @ 17:17 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 5, 2011
Gljive, kestenje, kupine, šipkovi, glogovi, čajevi (mente, lipe, kamilice, bazge), borovice, šljive i tuđi pečenici...

Od gljiva prepoznajem sunčanice (zrele su kada im se prsten more vleć po stabljici)


Pečurke (mlado od pečurke su šampinjoni)
s

Bukovače

d

Vrganji.

ds

Kestene svi znamo.

Kupine mnogi ljudi mijenjaju s malinama. Kupine su crne.


Ima ih točno u ovo doba godine. Možete ih naći tamo di su šikare. Nitko se neće previše ljutiti ako ih poberete jer su ljudi, bar iz mog kraja, poprilično nezainteresirani za ovo fino i zdravo voće. Od njih se može napraviti kupinovo vino.

Šipak isto svi znamo. Raste skoro svuda. Cvijet šipka je zapravo divlja ruža, ako se dobro sjećam. Od šipka je pametno napraviti pekmez iako iziskuje puno truda. Šipak je veoma zdrav, a njegov pekmez vrlo ukusan. Mislim da je to najukusniji pekmez koji sam ikada probala. Finiji je čak i od čokolade, tj. palačinke punjene ovim pekmezom su pun pogodak.



Ljudi su isto poprilično nezainteresirani za ovaj plod. Ako prilikom berbe naletite na plod šipka koji je zadržao crvenu boju, ali je mekan, pokušajte ga istisnuti sa jedne strane (di nema onih karakterističnih dlačica koje pikaju) i dobiti ćete finu 'kašicu' koju možete odmah posrkati.

Glog je skoro pa nepoznat ljudima. Nije sladak, ali je zgodno znati za njega ako se nađete gladni negdje jer nije otrovan. Izgleda ovako.


Sličan znači šipku, ima veću košticu i mekan je kada je zrel.

Menta, pametno ju je osušiti za čaj.

Prepoznatljiva biljčica po ugodnom mirisu koji podsjeća na sve ono čemu inače dajemo naziv menta (bomboni i sl.).

Lipa, raste na drvetu naravno. Osušiti i raditi čaj.


Kamilica, prepoznatljiva po svom blagom mirisu. Ima još jedan cvjetak što raste po livadama, sličan je kamilici, ali nema mirisa. Znači, osnovno po čemu se kamilica razlikuje od ostalih sličnih cvjetova je njen miris.


Bazga, jednostavan cvijet, podcijenjena biljka. Od njenog cvijeta se rade sokovi, peku palačinke i kuhaju čajevi. Plod, naime, nemojte brati jer je, ako me sjećanje služi, otrovan.


Mlade stabljike su zanimljive po svojoj mekanoj unutrašnjosti, srčiki. Pa ako imate djecu možete im donesti par mladih stabljika da se igraju (mogu se načiniti jednostavne varijante frulica uz nešto strpljivosti).

Borovica je isto plod drveta. Ukusna je kada ju ofuri mraz. To jest, nije ukusna, ali se može jesti, hehe. Trpka je i možete osjetiti kako vam 'čisti' jezik.


Nije isto što i borovnica (bar tako kaže moja mama) koja joj je po obliku i boji vrlo slična.

Dud, postoji nekoliko varijanti. Ukusno je. Raste na drvetu.


Drijenak ili drenak, slično je šipku i glogu, ali je po okusu sličnije borovici. Može se raditi pekmez, ali je nešto kiselkastiji. Izgleda ovako.


Brusnice, slične šipku, glogu, drijenku, ali ja ih baš i ne poznajem. Morat ću pitati mamu nešto o tome. Raste kod nas, ali nisam sigurna točno gdje. Jako su zdrave. Pijte čajeve i jedite sušene brusnice jer čuvaju srce.

Mušmule, ovo je jesensko voće. Raste na drveću. Ljudi uglavnom i ne znaju da ovo postoji. Obično samo slože izbezumljenu facu kada im ovo spomenem. Možete ih jesti u kasnu jesen. Nije mi poznata njihova ljekovitost, ali su ukusne.


Oskoruše, o ovome sam čula samo iz maminih usta. To mi spada u kategoriju fantoma biljnog svijeta.


Nadopunite popis ako sam nešto izostavila.

pticaselica @ 21:59 |Komentiraj | Komentari: 0