moje nešto ni sama ne znam što
Ptica selica nesilica
Oglasi
Blog
subota, studeni 26, 2011
Tip je zakon.

Grigorij Pereljman

Ima 45 godina. Rus. Rođen u Petrogradu. Otac inženjer, a majka matematičarka. Sestra je isto matematičar. Kada se upisivao na sveučilište u početku se dvoumio između glazbe i matematike. Voli igrati stolni tenis.

Riješio je matematički problem iz 1904. -e, Poincareovu hipotezu (teorem, konjekturu, slutnju). Dokaz je ponudio na tri papira 2002. i 2003. na web stranici arXiv. Njegov rad je potvrđen tek 2006. godine kada mu je ponuđena i novčana nagrada, koju je odbio. Odbio je i novčanu nagradu 2010.-e i time se vjerojatno još više proslavio nego samim rješenjem matematičkog, skoro stoljetnog pitanja. 

Navodno mu je prekipjelo kada ga nisu unaprijedili 2003. godine pod obrazloženjem da nema dovoljno članaka.

U dokazivanju teorema pomogla mu je sugestija prijatelja matematičara Hamiltona da koristi Riccijev tok za rješenje. Pereljmanove radove koje je ponudio čitavom svijetu, besplatno, možete pronaći na ovim linkovima: PDF1, PDF2, PDF3.

Područje u koje pripada ovaj teorem i njegov dokaz je topologija.

"Topologija je grana matematike. Proučava ona svojstva geometrijskih objekata koja ostaju nepromijenjena (invarijantna) kad se oblici izobličuju rastezanjem, izvrtanjem ili gnječenjem. Također proučava odnos područja i granice. Topologiju ne zanima je li oblik velik ili malen, okrugao ili četvrtast jer se ta svojstva mogu promijeniti. U topologiji je važnije kvalitativno nego kvantitativno.Osnovni objekt u topologiji je topološki prostor."

Izvor: hr.wikipedia.org

Wikipediju se u pravilu ne bi smjelo koristiti kao referencu jer  ona je sama po sebi skupina citata iz različitih izvora (literatura). Citate na wikipediju može prepisivati svatko, ljudi sa znanjem ili bez. 

Iako je na internetu ponuđeno više objašnjenja za samu početnu Poincareovu tvrdnju, odlučila sam prihvatiti sljedeću kao najkraću i najsmisleniju. Poincare se upitao:

"Da li je sfera zatvoreni trodimenzionalni prostor kod kojega sve zatvorene krivulje prolaze kroz jednu točku?"

"Ova rešenja, uz samu Poenkareovu hipotezu, biće od izuzetne koristi u fizici elementarnih čestica, u proučavanju DNK i na svim poljima gde se koristi matematička topologija."

- Piše srpski portal vreme.com.

Između ostalog, ovaj je dokaz važan jer će pomoći i u razumijevanju samog svemira.

Nažalost, od brojnih hrvatskih stranica naletjela sam najviše na vrlo glupe članke u kojima novinari pišu kako je Isusovo hodanje po vodi pomoglo Pereljmanu kod rješenja. To je čista glupost i stravično loš prijevod. Pereljman je imao zadatak u srednjoj školi kada se pripremao za natjecanje u kojem je trebalo izračunati kojom bi brzinom Isus trebao hodati po vodi, a da ne potone. To samo govori o tome koliko su zadatci bili napredni, a nema veze sa samim Isusom i tome slično.

Moram pohvaliti posebno ovu srpsku stranicu i zbog toga što su naveli neke stvari koje nisam zapazila na nekim stranim portalima. 

Pereljman je, pretpostavlja se, osam godina radio na dokazivanju ovog teorema. 

Samotnjak, čovjek koji je odbio nagradu od milijun dolara jer mu je najveća nagrada zapravo to što je uspio riješiti problem koji ga je dugo vremena zaokupljao. Ne misli za sebe da je uspješan. Ne želi da ga razmatraju i promatraju, poput životinje u kavezu. Novinaru koji je pokušao uspostaviti kontakt odgovorio je: "Uznemiravate me. Berem gljive."

Što je Pereljman svijetu? - Ako već ne razumijemo njegov rad onda on, tako izuzetan čovjek, može poslužiti kao nadahnuće i idol mladim matematičarima i znanstvenicima. Znanost ispred novca i konformizma! 

Svaka čast  gospodine Pereljman!

p.s. Ako pronađete neku pogrešku u ovim informacijama i citatima, molim vas, napišite da mogu ispraviti. Nisam se osobno čula sa Pereljmanom pa ne mogu jamčiti za točnost ni jedne od ovih.

pticaselica @ 13:35 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare