moje nešto ni sama ne znam što
Ptica selica nesilica
Oglasi
Blog
srijeda, studeni 2, 2011
Neki dan su se skupile sjenice oko mog prozora pa sam se sjetila da bi ih trebalo hraniti. Sjenice su zaštićene i korisne ptice. Nemojte tjerati ni kosove, vrapce i sl. od hranilišta. Nahranite ih!

ss

Par važnih stvari u vezi hranjenja ptica:

1. Ako ih odlučite hraniti morate ih hraniti cijele zime jer će ptice čekati svoju dnevnu porciju, a ako ju ne dobiju neće stići pronaći drugu hranu pa bi mogle izginuti u hladnim, zimskim danima. 

2. Stavite hranu na mjesto do kojeg mačke ne mogu doći!

3. Ne hranite ptice kikirikijem, slanim špekom, suhim kruhom! To im šteti.

Više o samom hranjenju ovdje: LINK.

Ja sam izabrala ovaj način s otapanjem loja. Nekako mi se učinilo kao najbolje rješenje za ptice. 

Kupila sam u mesnici kilu goveđeg loja (10 kn). Dobila sam ovo:

ss

Prvo sam mislila da mi je trgovac podvalio svinjetinu, ali kasnije sam ustanovila da ipak nije (mast se ne stvrdne tako dobro kao loj). :D

Meso sam nasjeckala na male kockice i ubacila u posudu, pa na vatru. Izgledalo je kao da kuham čvarke. Tako je i mirisalo, a izgledalo je ovako:

dd

Zatim sam uzela sjemenke koje sam kupila i ubacila ih u plastične čaše (bolja bi bila neka keramika ili glinena teglica, ali nisam imala). Možete kupiti sve navedeno iz teksta (gore link), a možete ubaciti samo sjemenke suncokreta ili sjemenke tikvanje (buća), ali pripazite da nisu soljene. 

s

Tekući loj malo pustite da se ohladi (ne u frižideru), a zatim još tekućim lojem prelijte sjemenke. 

s

Sjemenke pustite još malo da se ohlade, a zatim ih stavite u frižider. Ostavite ih u frižideru preko noći, ali ih barem jednom - dvaput dobro promiješajte tako da sjemenke ne bi ostale na dnu čaše (ja sam to promiješala prvi put nakon jedan sat i drugi put nakon još 2 - 3 sata, čini mi se.

sf

Ujutro bi trebali dobiti ravnomjerno raspoređene sjemenke u loju:

sds

Kada ste to sve napravili uzmete u ruku škare, konac, nekaj oštro (može vrh noža ili sl.). 

dsd

Čaši sam odvojila jedan mali krajičak (zarežete vrh čaše pa otkinete traku prema dnu čaše) tako da ptice mogu doći do hrane, a ostatak čaše sam na jednom mjestu probušila i onuda provukla konac. Našla sam vani neko tanko drveće pa sam povukla tanku, ali snažnu granu i na vrh nje zavezala čašu s hranom za ptice. Ovo je idealna zanimacija za dvije (ili više) osoba.

Ponavljam, ako vam se ovo ne da raditi čitave zime - nemojte ni počinjati! Ipak, lijepo bi bilo da pomognete malim ptičicama. Sječemo šume da bi se mogli grijati, a prirodi ne uzvraćamo ništa zauzvrat. Ovo bi bio naš mali znak zahvalnosti. 

Moje ptice još nisu snimile hranu, ali kada ih uhvatim kako jedu odmah ću slike ovdje staviti. 

pticaselica @ 22:53 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare